Güney Kore, Faiz Oranlarını Yükselten İlk Büyük Asya Ekonomisi Oldu
Güney Kore Faiz Oranları hakkında sıcak bir gelişme yaşandı. Kore Merkez Bankası, faiz oranlarını ülke tarihinin en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçen %0,5’ten %0,75’e yükseltti.
Kore Hükümeti bu adımla, ülkenin son aylarda yükselen hane halkı borcunu ve ev fiyatlarını frenlemeyi amaçlıyor.
Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, devam eden Covid-19’un etkisini yüksek enflasyon gibi ekonomik risklere karşı dengelemeye çalışıyor.
3 Yıldır İlk Kez Faiz Arttırdıldı
Kore Merkez Bankası neredeyse üç yıldır ilk kez ana faiz oranını artırdı.
Karar, merkez bankasının, artan borç ve yükselen enflasyon risklerine karşı ülkenin ekonomik toparlanmasını desteklemeye yardımcı olmak için denge sağlamaya çalıştığı sırada geldi.
Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi için politika yapıcılar, Mayıs ayından bu yana borçlanma maliyetlerini artırmaya hazır olduklarının sinyallerini veriyorlardı.
Faiz yükseltme, en son Covid-19 salgınının ülkeyi geçen ay kısmi bir kilit altına alması nedeniyle ertelenmişti.
Covid İle Mücadelede Dönemi Sona mı Eriyor?
Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları ve ekonomi yönetimleri Covid-19’un yayılmasını yavaşlatmak için gidilen kapatma ve kısıtlamaların getirildiği pandemi dönemi politikalarını kaldırmaya hazırlanıyor.
Bu yıl çoğu ülkede borçlanma maliyetleri yükselirken, gelişmekte olan bazı ekonomilerde ise mal ve hizmetlere olan talep toparlandıkça enflasyonun hızlandığı gözlemlendi.
Asya’da, Sri Lanka geçen hafta bölgede faiz oranlarını yükselten ilk ülke oldu.
Yine geçen hafta Asya-Pasifik bölgesinde Yeni Zelanda’nın koronavirüs krizi sonrasında oranları artıran ilk gelişmiş ekonomi olması bekleniyordu.
Ancak para politikası kararının açıklanmasından bir gün önce Başbakan Jacinda Ardern ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etti.